Členové Výboru pro sociální věci zastupitelstva Středočeského kraje zjišťovali situaci Romů v nymburském regionu

08.06.2012 08:27

 

V rámci výjezdního zasedání Výboru pro sociální věci zastupitelstva Středočeského kraje navštívili jeho členové pod vedením předsedy Jiřího Svobody na konci května nymburský region.

„Účelem této návštěvy bylo seznámit se s aktuální situací týkající se Romů na Nymbursku a poznat práci místních romských sdružení,“ uvedl pro server Romea.cz krajský koordinátor pro romské záležitosti Cyril Koky, který se zasedání zúčastnil.

Místostarostka Lysé nad Labem Marcela Chloupková členy výboru informovala situaci a stavu života Romů žijících v Lysé nad Labem a okolí. „Z jejích slov bylo patrné, že spolupráce s místním sdružením a soužití romské komunity v Lysé nad Labem je na velmi dobré úrovni a problémy, které zaznamenávají jiná města v České republice, zde nejsou,“ zhodnotil její projev Koky.

Předseda Sdružení romských občanů v Lysé nad Labem a místní zastupitel Milan Horvát poděkoval členům Výboru za návštěvu a představil činnost sdružení, především pak poskytované sociální služby.

„Začátky pro sdružení nebyly vůbec jednoduché. Ve městě není znát žádná diskriminace té či oné skupiny lidí. Naše sdružení provozuje azylový pobyt pro 7 lidí. Neděláme rozdíly mezi lidmi podle národnosti. Máme tady například ubytovaný neromský pár starší generace, který se ocitl v nouzi,“ uvedl Milan Horvát.

Členové výboru pak navštívili Nymburk, kde je přivítala ředitelka Romského sdružení občanského porozumění Hana Kožuriková a místostarosta města Pavel Fojtík.

Romské sdružení občanského porozumění bylo založeno v roce 1998. „Sdružení má za cíl pomáhat sociálně znevýhodněným občanům v řešení jejich společenského uplatnění, a to formou poskytnutí komplexní sociální služby,“ představila činnost sdružení členům výboru Kožuriková.

Sdružení v současné době realizuje projekt Z úřadu práce za volant, který je podporovaný Evropským sociálním fondem a jeho účelem je přispět ke snížení nezaměstnanosti obyvatel sociálně vyloučených romských lokalit a umožnit těmto osobám začlenit se na trh práce. „Cílem tohoto programu je umožnit 20 uživatelům získat potřebný profesní doklad - řidičské oprávnění pro skupinu C a C+E včetně profesního průkazu způsobilosti řidiče a dalším 40 uživatelům, pomoci se integrovat na trh práce,“ uvedla Hana Kožuriková, která pozitivně zhodnotila, že již 10 uživatelů z 20 našlo odpovídající pracovní místo.

 

( staženo z www.romea.cz )