Radnice nechce ve městě azylový dům

11.11.2012 20:43

Nymburští radní odmítli podpořit zřízení azylového domu pro rodiny s dětmi. Bojí se přílivu Romů z okolních obcí.

 

Nymburk - Romské sdružení občanského porozumění ( dále RSOP ) chce ve městě otevřít azylový dům pro rodiny s dětmi. Našli vhodný prostor, objevili dotační titul, ze kterého by mohli na investici čerpat peníze a dali dohromady projekt. Město však jejich záměr nepodpořilo, protože se bojí, že se do Nymburka začnou stěhovat rodiny z okolí a vznikne tu romské ghetto. Projekt kvůli tomu uvázl na mrtvém bodě.

,,Projekt je kocipován pro 15 rodin, počítá se s maximálně 25 dospělými a jejich dětmi, " popisuje autorka projektu Hana Kožuriková z RSOP. V tuto chvíli jen na ubytovnách v Nymburce žije devět rodin a další žijí v nevyhovujících podmínkách. ,,Myslím, že by možnost přechodného bydlení v azylovém domě využilo minimálně deset místních rodin. Pobytová služba by byla pro rodiny, které jsou ochotné aktivně spolupracovat na řešení své situace, " říká Kožuriková.

,,Naší prioritou je starat se o občany z Nymburka, takovéhle zařízení je větší, než jsou potřeby města, " vysvětluje záporné stanovisko rady místostarosta Pavel Fojtík. ,,Navíc nechceme koncetrovat 75 lidí na jedno místo, " dodává Fojtík. Podle Kožurikové je ale číslo 75 velmi zavádějící. V azylovém domě by žilo maximálně 15 rodin a jejich děti.

Podle Fojtíka by měly však být rodiny rozptýlené po městě a ne žít v jednom domě. ,,Azylový dům ale není trvalé řešení. Je to přechodné bydlení na dobu jednoho roku pro rodiny, které se octly v obtížné sociální situaci," vysvětluje Kožuriková. Součástí služeb RSOP by bylo hledání stabilního bydlení. ,,Nejen v Nymburce, ale i na venkově, kde se například děti ve školách lépe integrují." dodává Kožuriková.

,,My máme v rámci komunitního plánování jiné řešení. Uvažujeme o výstavbě domu v Purkyňově ulici u zimního stadionu. Měly by tam vzniknout sociální byty," vysvětluje místostarosta.

Podle Kožurikové by sociální bydlení mohlo navazovat na služby azylového domu. ,,Dokážu si představit,že by někteří klienti azylového domu plnili kritéria pro přidělení sociálního bytu, " říká. Klienty azylového domu by chtěli vytipovávat ve spolupráci se sociálními pracovníky Města Nymburk. Sociální komise by pak mohla dohlížet nad provozem azylového domu.

 

Ideální místo pro dům

 

Povedlo se jim najít v Nymburce vhodnou nemovitost na ideálním místě nedaleko nádraží. Zatímco místostarosta Fojtík se domnívá, že azylový dům by měl být zřízen někde mimo Nymburk, např. v Rožďalovicích. ,,Azylový dům v Nymburce by nestál v zástavbě, takže sociálně znevýhodněné rodiny by tu ani nikoho nerušily, " říká Kořuriková. K domu patří i pozemek, na kterém by se dalo vystavět hřiště pro děti. Zároveň by tu mohlo mít sdružení kanceláře, kde by nadále poskytovalo romským občanům z Nymburka poradenství.

,,Investice do koupě, rekonstrukce, vybavení a provozování pobytové služby by vyšla na několik milionů, které můžeme získat z Evropské unie. Provozní náklady azylového domu by byly hrazeny z úhrad od uživatelů služby," vysvětluje. Přitom by sdružení s lidmi dál pracovalo.

Pavel Fojtík považuje věc za uzavřenou, nicméně Kožuriková doufá, že s ní ještě budou jednat. Sdružení bez kladného vyjádření radnice nemůže totiž žádost podat. ,,Ani nechci dělat něco proti městu, mám k radním úctu, doteď se nám dařilo skvěle vycházet a rádi bychom dál s městem spolupracovali ." 

 

( úryvek z týdeníku 5+2 dny )