Pomohli nám otočit život k lepšímu

19.01.2012 15:56

 

Málokdo z většinové populace Nymburáků o organizaci na sídlišti něco ví. Čím se zabývá? Odpovědí budiž následující příběh.

Romská rodina Korových se loni v srpnu přistěhovala z Kolínska do problematické lokality u Třebestovic na Vicherově. ,, Rodinu tvoří druh s přítelkyní a jejich tři děti ve věku od tří do deseti let ", říká předsedkyně RSOP Hana Kožuriková.

Romské sdružení kontaktovalo kolínský odbor sociální péče. Po několika jednáních a dohodě s nymburskou ubytovnou se rodinu podařilo umístit právě do tohoto domu nedaleko nymburského nádraží. To byl ovšem jen začátek. ,,Nejstarší desetiletý chlapec dlouhodobě nechodil do školy. Což jsme změnili,nyní do školy chodí. Také jsme jim zajistili lékaře " , říká Kožuriková. Pomoc sdružení si moc pochvaluje a na všechny strany děkuje také samotná romská rodina. ,,Opravdu se o nás v nejhorších chvílích postarali a jsme jim moc vděčni ", říká Sabina Korová, která je zatím na mateřské se třetím potomkem. Přitom hrozilo, že rodina se bude muset rozdělit. ,, Matka s dětmi měla skončit v azylovém domě bez otce. Což nechtěli za žádnou cenu připustit a nakonec se podařilo dosáhnout tohoto řešení ", říká terénní pracovnice RSOPu Tereza Procházková, která má agendu kolem rodiny Korových na starosti.

To je podle Kožurikové jeden případ z mnoha. ,,Za loňský rok prošlo naším sdružením zhruba 300 klientů. Z 80% je tvoří Romové, z 20% neromové. Přichází se žádostmi různého typu. Například si často nevědi rady s úředními dopisy, nebo shání právní pomoc ", vyjmenovává Kožuriková hlavní body činnosti sdružení.

 

( úryvek z týdeníku 5+2 dny )