Na ubytovnách žijí i celé rodiny

19.07.2012 08:18

 

Na dvou nymburských ubytovnách žije mnoho jednotlivců i rodin, které přešly o bydlení a nemají peníze na nájem. V nevyhovujících podmínkách pak žijí i celé rodiny s malými dětmi. Rozmáhá se tu alkoholismus a řada ubytovaných nemá ani doklady. Místní Romské sdružení občanského porozumění dostalo letos od města 40 tisíc korun na projekt, který by mohl mnohým pomoci.

Bez peněz a bez domova

Řada lidí přišla o bydlení poté, co město prodalo byty ve Vorlíčkově ulici a u parku v Kolonii. Ač jim město nabídlo byty poměrně levně, většina nájemníků byli sociálně slabí a nemohli si byty odkoupit. ,,Někteří šli hned na ubytovnu, některým jsme domluvili ubytovnu my a některé jsme bohužel našli na ulici ", říká vedoucí Romského sdružení občanského porozumění (RSOP) Hana Kožuriková. Nakonec se povedlo všem zařídit bydlení na ubytovnách Adamen a v Drahelicích. ,,Občas nemají ani doklady, natož aby si zařídili dávky, na které mají nárok", vysvětluje Kožuriková. Pracovníci sdružení navštěvují své klienty přímo doma, tedy i na ubytovně. Od města získali 40 tisíc korun, že kterých pokryjí mzdové náklady na pracovnici, jež bude navštěvovat právě lidi na ubytovnách.

Svobodné matky v nouzi

Celkem pomáhají 14 rodinám a 36 jednotlivcům. Na ubytovnách se setkávají také s lidmi, kteří se vrátili z vězení a nemají žádné zázemí, nebo s mladými svobodnými matkami.

( úryvek z týdeníku 5+2 dny )