Lékaři: Alergie opět dusí děti, romské etnikum je odolnější

25.03.2014 14:40

Jarní pylová sezóna udeřila v plné síle, malé alergiky dusí nejen rýma a kašel. Romské dítě v čekárnách ordinací však, aby pohledal. Oslabenou imunitu podle lékařů vyvolává přemíra hygieny převážně u městských dětí.

 
 
 

„Odpověď je vcelku prostá romské etnikum má odolnější imunitní systém. Tyto děti jsou totiž odmalička vystaveni různým alergenům v méně sterilním prostředí a imunita si proto stačila vytvořit patřičnou obranyschopnost," vysvětluje lékařka Helena Vobořilová z imunologické ordinace K Hrnčířům v Praze 4.

Podle Vobořilové se mezi imunology jedná o takzvanou „farmářskou teorii". Jedinec, který například vyrůstá mezi různými domácími zvířaty, si tuto obranyschopnost vytvoří. „Na druhou stranu ale musím podotknout, že čas od času malé romské dítě se slabší imunitou rovněž diagnostikuji," dodala Helena Vobořilová.

Romské etnikum, coby potenciální alergiky, hodnotí i Hana Šmahelová z imunologické ordinace Na Hřebenkách v Praze 5. „Obecně platí, že když se dítě pohybuje v méně sterilním prostředí, jeho imunita v podstatě netrpí. Platí to sice i o Romech, ale kdyby to tak zcela fungovalo, pak by romské děti nestonaly. Jenomže opak je pravdou," říká Helena Šmahelová.

Podle ní jsme se civilizačně totiž úplně všichni dávno posunuli někam jinam. „Malí romští pacienti, kterých evidujeme několik, trpí například na roztoče i jiné druhy alergenů," doplnila Šmahelová.

Romská matka rýmu nevnímá jako nemoc

Nabízí se tak otázka, zda poruchy imunitního systému u dětí nevyvolává třeba nedostatečná životospráva nebo přemíra hygieny. „Právě tou k poruchám dochází. A v drtivé většině u městských dětí. U dítěte je potřeba, aby se do určitého věku setkalo s antigenou. Imunitní systém na to pak bude vhodně reagovat," informuje Tomáš Moch, imunolog ve výslužbě. Co se týče životosprávy dětí, třeba ji mají podle Tomáš Mocha, právě Romové v něčem lepší, než jiné etnikum.

„Nemyslím si, že romské děti mají lepší životosprávu. Přesto připouštím, že trpí mnohem méně poruchami imunitního systému. Navíc ale dodávám, že se v častých případech setkávám s tím, že romští rodiče podceňují zdravotní péči svých dětí," říká Hana Kožuriková, předsedkyně Romského sdružení občanského porozumění v Nymburce (RSOP). Vnímání matek, kdy jejich dítě potřebuje lékařskou pomoc, je podle Kožurikové rozdílné.

„Zatímco neromská matka běží s dítětem k lékaři ihned při spuštění rýmy, romská matka rýmu nevnímá jako nemoc. Zatímco neromská matka si udělá přednostně čas na to jít s dítětem k lékaři, romská matka, která má dětí víc, si čas na to, jít s dítětem k lékaři najde jen v případě, kdy je dítě vyloženě nemocné," vysvětluje předsedkyně RSOP.

To prý neznamená, že by mezi malými Romy alergici nebyli. „Již několikrát jsme se na dětských táborech, které pro sociálně slabé děti pořádáme každé prázdniny, setkali s případy alergických na květy, prach, koupání v rybníce nebo na nějakou potravinu. A to aniž by o tom jejich rodiče věděli," poznamenala Hana Kožuriková.

Genetická dědičnost je prý omyl

Podle dalších oslovených imunologů podstatnou roli hraje právě prostředí, v jakém dítě vyrůstá. Genetická dědičnost, jak si prý mnohdy alergici svůj handicap odůvodňují, je prý omyl.

„Imunitu si člověk z velké části může vytvořit či zničit jenom sám. Způsobů je hodně a těmi nejčastějšími je extrémně přehnaná péče o své zdraví ve všech podobách," sdělil imunolog František Lánský. Podle Lánského mají v dané problematice výhodu početná rodinná společenství.

Život ve vícečetných rodinách je nespornou výhodou pro utváření obranyschopnosti organismu. Například ve východních zemích, kde je tato tradice stále jistou společenskou normou, alergika najdete jen stěží," doplnil Lánský. Jistou podobnost lze proto vypozorovat z názoru Ladislava Gorala, předsedy sdružení Rom Praha.

„Že jsou romské děti odolné a mají větší imunitu si vysvětluji tím, že od narození jsou více trénované a samostatné, než děti majoritní společnosti. Romské rodiny jsou početnější, mají horší bytové podmínky, a tím jsou obranyschopnější a odolnější," míní Ladislav Goral. Ovšem s poznámkou, že romské rodiny nemají tolik finančních prostředků, aby navštěvovaly zdravotnická střediska. „Tím nechci říci, že se romské rodiny nestarají o své děti," upozorňuje předseda sdružení Rom Praha.